Cyprus zostáva v eurozóne. Boháči prídu o značnú časť peňazí!

Výstup Cypru z eurozóny bol na poslednú chvíľu odvrátený, keď cyperská vláda nakoniec prijala požiadavky medzinárodných veriteľov (tzv. Trojka – ECB, EÚ, MMF).

V noci z nedele na pondelok euroskupina (zoskupenie ministrov financií eurozóny) odsúhlasila záchranný balík v hodnote 10 miliárd € . Nebude to ale „zadarmo“. Cyperská vláda súhlasila, že zákazníci bánk s vkladmi viac ako 100 000 € prídu o značnú časť svojich peňazí.

Na ostrove totiž dôjde k rozdeleniu cyperskej banky Laiki Bank (alebo  Popular Bank of Cyprus Pcl) , a to na jej “dobrú” a “zlú” polovicu. Vklady do 100 tisíc € budú súčasťou dobrej a vklady na 100 tisíc € súčasťou zlej banky.

Životaschopné vklady do 100 tisíc € budú s veľkou pravdepodobnosťou pripojené k najväčšej cyperskej banke Bank of Cyprus. V súčasnosti ešte nie je jasné, akou mierou budú nepoistené vklady nad 100 tisíc € zaťažené.  Realizácii tohto plánu už nestojí nič v ceste a cyperský parlament nemôže vrátiť dohodu späť!

Európska únia si vydýchla. Cyprus čakajú neľahké časy!

„Máme dohodu, ktorá je v záujme cyperského ľudu a Európskej únie“, uviedol po nočnom zasadnutí v Bruseli cyperský prezident Nikos Anastasiadis.

„Aktuálne máme lepšie riešenie, než tomu bolo minulý týždeň, vydýchol si po 12-hodinnovom rokovaní šéf eurokupiny, Holanďan Jeroen Dijsselbloem. Ako uviedol, terajšia dohoda sa zamerala na riešenie problémov dvoch cyperských veľkobánk, čiže sa nedotkne všetkých sporiteľov.

Európska únia nevylučuje, že Cyprus teraz čakajú neľahké hospodárske časy! Okrem toho bude nevyhnutné, aby boli cyperské kapitálové toky podrobené väčšej kontrole.

Rozhovory sa konali pod výrazným časovým tlakom. Európska centrálna banka (ECB) totiž prehlásila, že cyperským bankám v utorok odstaví kohútik s núdzovými úvermi, ak krajina dovtedy neprijme plán medzinárodných veriteľov.

Výrazné uvoľnenie napätia môžete pozorovať aj na finančných trhoch. V zelenom sa okrem spoločnej európskej meny nachádzajú aj európske akcie, keď sa hlavný nemeckých akciový index DAX 30 zhodnocuje o jedno percento. K najväčším víťazom patria akcie bankového sektora.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre