Fitch kritizuje riešenie problémov na Cypre: Robíte to zle!

Ratingová agentúra Fitch kritizuje politiku, akou Európska únia rieši problémy Cypru. Ako agentúra uvádza, s plánovaným zaťažením cyperských vkladov by v menovej únii vznikol nebezpečný precedens, ktorý by zneistil klientov bánk v iných krajinách eurozóny (najmä tých s chorľavými bankami).

Fitch varuje, že prijatie dane takéhoto typu by malo dlhodobé dôsledky pre bankový sektor eurozóny. Agentúra tiež nevylučuje, že prijatie nepopulárnych opatrení bude mať negatívny vplyv na ratingy ostatných krajín eurozóny (čiže aj Slovenska).

Fitch sa okrem toho ostro vyjadril na blokovanie účtov na Cypre, nakoľko podľa agentúry ide o obmedzenie voľného pohybu kapitálu. Už dnes by mal parlament v Nikózii diskutovať o novom záchrannom pláne, ktorý údajne počíta aj s núdzovými úvermi z Ruska.

Okrem toho Cyprus Moskvu žiada, aby znížila úrok z doterajších 4,5 % na 2,5 %.  Súčasťou záchranného plánu by malo byť aj vytvorenie fondu, ktorý by emitoval vládne dlhopisy, avšak finančné prostriedky by mohli pochádzať aj z penzijných fondov či peňazí cirkvi.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre