5 vecí, o ktorých dnes ráno potrebujete vedieť

1. Ako hlási nemecký denník Handelsblatt s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj, ratingová agentúra Fitch hrozí hromadným znížením ratingu európskych bánk. Znižovanie by sa malo dotknúť desiatok bánk, vrátane najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank.

2. Priemyselná produkcia v Japonsku oslabila viac než sa očakávalo. V apríli v porovnaní s marcom poklesla o 0,8%, pričom analytici počítali s poklesom o 0,3%. Na druhej strane potešil marcový vývoj strojných objednávok, ktoré medziročne posilnili o 2,6%.

3. Japonský akciový index Nikkei 225 posilnil o 0,7%, čo obchodníci zdôvodňujú slabším jenom a pozitívnym vývojom strojných objednávok. Tento údaj naznačuje, že v Japonsku dochádza k posilneniu podnikateľských investícií.

4. Ceny čínskych nehnuteľností pokračovali v apríli v poklese. Ceny domov vo viac ako 70 mestách v priemere medziročne oslabili o 6,1%. V medzimesačnom porovnaní došlo k stagnácii cien, čo je podľa ekonómov pozitívny signál.

5. Euro sa voči doláru naďalej drží 3-mesačného maxima. Menový pár EUR/USD zostáva nad hranicou 1,14 dolára. Vzhľadom na posledné slabé dáta z USA je čoraz nepravdepodobnejšie, že Fed na svojom júnovom zasadnutí prikročí k zvýšeniu sadzieb. Táto skutočnosť tlačí na oslabenie amerického dolára.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre