Super správa: Čínsky export naberá na obrátkach!

Aktuálne zverejnené správy o vývoji čínskeho exportu sú plné optimizmu. Treba dodať, že je to práve vývoz, ktorý je hlavnou zložkou hospodárskeho rastu krajiny.

Vzhľadom na tieto nové dáta sa dá očakávať, že oživenie druhej najväčšej ekonomiky sveta je na dobrej ceste.

Export za február medziročne vyskočil nahor až o 21,8 %, pričom očakávania analytikov hovorili len o 15-tich %. Vysoké čísla rastu tak prichádzajú už druhý mesiac v rade a naznačujú zotavujúci sa trend.

Pri pohľade na čísla dovozu však vidieť vo februári úplne opačný trend. Pokles oproti predchádzajúcemu roku bol až 15,2 %. Analytici uvádzajú, že za tým stoja predovšetkým oslavy lunárneho nového roka. Tie tento rok pripadli na február, kým v minulom roku sa konali počas januára.

Čísla mohli byť ešte lepšie

Počas osláv sú továrne a podniky v Číne zatvorené. Vzhľadom na to, že továrne pracovali počas tohtoročného februára menej dní ako v roku 2012, doviezli zo zahraničia aj menej surovín.

Dáta sú tak do istej miery skreslené. Presnejší obraz o vývoji dovozu tak získame pri spriemerovaní januára a februára, kde vidíme nárast o 5,1 %. Zatvorené závody majú samozrejme vplyv aj na vývoz krajiny. Je tak pravdepodobné, že nebyť skreslenia v podobe tohtoročných februárových osláv, čísla za minulý mesiac by boli ešte lepšie.

Pozitívny vývoj exportu a dopyt na medzinárodnom trhu potvrdzuje aj komentár jedného z najväčších čínskych prístavov. “Naše dáta za prvé dva mesiace tohto roka naznačujú, že situácia zahraničného obchodu sa zlepšuje”, uviedol Li Linghong, ktorý je šéfom tretieho najväčšieho prístavu v Číne – Ningbo Port Group.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre