5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Colníci našli v sklade na juhovýchode Maďarska 864 tisíc vajec v hodnote 35 miliónov forintov (117 400 €), ktorých pôvod nie je doteraz známy. Príslušné orgány už avizovali, že proti majiteľovi skladu začali konanie. Po škandále s konským mäsom tak ide o ďalšiu záhadu týkajúcu sa pôvodu potravín.

2. Tento týždeň patril akciovému indexu Dow Jones, ktorého hodnota prekonala aj tie najoptimistickejšie prognózy. V piatok sa o radosť akcií postarala americká miera nezamestnanosti, ktorá poklesla z januárových 7,9 % na terajších 7,7 %, čo je najnižšia úroveň od decembra 2008 (čítaj viac).

Index Dow Jones vzrástol o 0,47 %, čím dosiahol historické maximum 14 397 bodov. Širší index Standard & Poor 500 vzrástol o 0,45 % na 1551 bodov, čo je už len jedno percento od rekordného maxima!

3. Ratingová agentúra Fitch dnes siahla na taliansky rating, ktorý znížila o jeden stupeň z „A-„ na „BBB+“. Dôvodom tohto rozhodnutia je politická nestabilita, ktorá je podľa agentúry prekážkou presadzovania dôležitých štrukturálnych reforiem. Ratingovka si myslí, že ani v nasledujúcich týždňoch sa nepodarí zostaviť stabilnú taliansku vládu.

4. Predaje nemeckej automobilky BMW zostávajú na rekordných úrovniach. Vo februári tento výrobca automobilov predal 133 630 vozidiel značiek BMW, Mini a Rolls-Royce, čo je viac než kedykoľvek predtým. Medziročne ide o 5 %-ný nárast predaja. Oslabený dopyt v Nemecku či iných častiach Európy vykompenzoval britský a ruský trh. Predaje v Číne vzrástli o viac ako 2 percentá.

5. Za sedem rokov bude barel ropy stáť od 150 až do 270 dolárov. Presne to si myslí Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá to uvádza vo svojej novej správe. Dôvodom má byť výrazný nárast dopytu na rozvíjajúcich sa trhoch ako India a Čína. Ústrednú úlohu pri určovaní cien ropy tak podľa OECD bude zohrávať práve Ázia.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre