Zázračná americká nezamestnanosť: Už len 7,7 %!

Americký trh práce srší nevídanou pozitivitou. Miera nezamestnanosti v USA vo februári poklesla na 7,7 percenta, čo je najnižšia úroveň od konca roku 2008. Ešte v januári miera nezamestnanosti dosahovala 7,9 %.

Za celý február bolo vytvorených 236 tisíc pracovných miest, pričom ekonómovia očakávali prírastok len 165 tisíc.

Najväčší prírastok pracovných pozícií bolo badať v automobilom priemysle, stavebníctve či maloobchode. Januárový údaj bol mierne revidovaný nadol o 15 tisíc pracovných miest.

Oživenie cien na realitnom trhu podnecuje stavebnú činnosť a zvyšuje ponuku domov. Spoločnosť Home Depot, ktorá sa zaoberá predajom potrieb pre domácich kutilov, minulý mesiac avizovala, že plánuje vytvoriť až 80 tisíc dočasných pracovných miest.

So zlepšením situácie na trhu práce sa vynárajú špekulácie, že americká centrálna banka (FED) prikročí k sprísneniu svojej menovej politiky. Napriek tomu FED uviedol, že menové stimuly udrží dovtedy, kým nezamestnanosť neklesne pod 6,5 % a inflácia neprekročí 2,5 %.

Euro a zlato na lepšie než očakávané dáta amerického trhu práce zareagovali poklesom. Zlato kleslo na 1576 dolárov za uncu, euro voči doláru stráca jedno percento na 1,2986 dolárov. Naopak, americké akciové indexy si pridávajú mierne zisky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre