Týchto 6 grafov vám ukáže, ako na tom Taliani vlastne sú!

V Taliansku sa v nedeľu začali dlhoočakávané parlamentné voľby, ktoré budú trvať dva dni. Prvé projekcie výsledkov (exit poll) by mohli byť známe už dnes večer, prípadne v utorok ráno (samozrejme vás o nich budeme informovať).

Okrem Talianov sa na voľby upriamujú aj nervózne finančné trhy, ktoré sa obávajú návratu kontroverzného expremiéra Silvia Berlusconiho. Ten odmieta úsporné opatrenia, v ktorých bol “dočasný” technokratický premiér Mario Monti úspešný.

Ešte pred uzavretím volebných miestností sa pozrite na týchto 6 grafov, ktoré znázorňujú, aká je aktuálna hospodárska situácia Talianska.

1. Prvý graf znázorňuje percentuálnu zmenu hrubého domáceho produktu (HDP) Talianska v reálnych cenách. Ako Taliansko minulý týždeň avizovalo, ekonomika krajiny v 4. kvartáli 2012 medziročne poklesla o 2,7 %. Ekonómovia pritom počítali s poklesom „len“ o 2,2 %.

Vývoj HDP – Medziročná percentuálna zmena

2. Ako vidieť z druhého grafu, talianska miera nezamestnanosti sa čoraz viac zhoršuje. Aktuálne sa nachádza na úrovni 11,2 %, čo je najviac v histórii.

Taliansko: Miera nezamestnanosti

3. Ani pohľad na tretí graf nie je vôbec príjemný. Graf znázorňuje vývoj spotrebiteľskej dôvery, ktorá sa neustále prepadá. Vzhľadom na predchádzajúce dva grafy sa Talianom nemožno diviť, že sú čoraz nespokojnejší.

Taliansko: Spotrebiteľská dôvera

4. 127 % hrubého domáceho produktu. Presne na takej úrovni sa nachádza taliansky verejný dlh, ktorý je po Grécku druhým najväčším v eurozóne.

 

Taliansko: Verejný dlh

5. Je už známe, že veľkú časť talianskeho štátneho dlhu držia tamojšie banky. Ako znázorňuje piaty graf, angažovanosť týchto finančných domov v talianskom dlhu sa od konca roka 2011 výrazne navýšila.

Talianske banky a ich vystavenie sa vládnemu dlhu Talianska

6. Posledný graf zobrazuje vývoj výnosnosti 10-ročných vládnych dlhopisov. Ako môžete vidieť, tá v posledných mesiacoch výrazne poklesla, čo je pre Talianov potešujúca správa. Napriek tomu v uplynulých týždňoch vidieť jej mierny nárast, za čo môže nervózna nálada pred parlamentnými voľbami.

Výnosnosť 10-ročných talianskych dlhopisov (bloomberg.com)
Komentáre