Soros vyzval na ukončenie vojny proti drogám

Miliardár a investor George Soros vyzval západ na ukončenie boja proti drogám. Soros sa tak priklonil na stranu guatemalského prezidenta Pereza Molinu, ktorý nedávno vyhlásil, že zákaz drog by mal byť zrušený.

Megainvestor George Soros a Adriana Ferreyr (Photo by friedman.thomas – flickr.com)

Vo svojom prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose sa tak miliardár vyjadril, že obchod s narkotikami ohrozuje stabilitu v mnohých krajinách a je potrebný nový prístup k drogovej politike. Na jednej strane pripustil, že žiadne konkrétne riešenie síce nemá, avšak je „veľmi veľmi optimistický“ čo sa týka nového prístupu k problému drog.

Soros sa na tlačovej konferencii po boku Molinu vyjadril, že vojna proti drogám spôsobuje viac škody ako drogy samotné. Podľa neho je to preto potrebné zmeniť.

Prezident Molina sa zas vyjadril, že vojna proti drogám sa riadi nekompromisným prístupom vykonávaným americkou vládou od roku 1970, ktorý zahŕňa striktné presadzovanie práva a zahraničnú pomoc, či vojenské intervencie v krajinách, s cieľom odstrániť obchod s narkotikami.

4 z 10 vrážd v Guatemale, odkiaľ sa ročne pašujú stovky ton kokaínu, boli spojené s drogami.

Nakoľko sa však obchod s drogami nezmenšuje, ale naopak rastie, táto stratégia je spochybňovaná. Molina uviedol, že 4 z 10 vrážd v Guatemale, odkiaľ sa ročne pašujú stovky ton kokaínu, boli spojené s drogami. Prezident Molina vyhral v roku 2011 voľby s kampaňou vyzývajúcou k legalizácii drog a zameranie sa na kontrolu ich výroby, tranzit a spotrebu.

Viac peňazí na väznice ako na vzdelanie

Americký miliardár Soros sa zas nechal počuť, že v rámci úsporných opatrení zo strany štátov je potrebný nový prístup k riešeniu problémom s drogami, pretože väznenie páchateľov je príliš nákladné.

„Tak napríklad, v Kalifornii štát míňa viac peňazí na väznice, než vynakladá na vzdelávací systém,“ uviedol Soros. Zníženie trestu nenásilných drogových deliktov je tak podľa neho jedným z viditeľných prostriedkov na zníženie výdavkov.

Photo: friedman.thomas

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Zatvárajú ich a stale nic nepomaha. Neviem no, to ako keby nechame zlegalizovat kradnutie automobilov lebo sa so zlodejmi zle bojuje???

Vyhral voľby s kampaňou na legaliáciu drôg..to mi je nejaké moc podobne s prípadom zo Slovenska :D

Lacejko ale v tmto pripade islo o asi posledny sposob ako nad tym svinstvom vyhrat. cize povolit ho a zaroven este viac kontrolovat aby nebol z toho chaos. A ten pripad u nas tak asi vieme obaja co myslis – to bolo skor pred tych co si nevedia bez travy predstavit den a tak sa vybrali k volebnym urnam!!

ked som videl ten nadpis. tak som si povedal ze je asi blazon..no po precitani clanku na tom asi nieco bude..hlavne to cislo ze az 4 z 10 vrazd je spojenych s tym drogovym odpadom