Dôvera nemeckých investorov na 32-mesačnom maxime!

Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku stúpla na najvyššiu úroveň od mája 2010.

ZEW index, ktorý meria sentiment v ekonomike v januári prudko vzrástol a to až na 31,5 bodu, čo predstavuje jeho 32-mesačné maximum.

Ešte v decembri bol pritom na hodnote 6,9. Pozitívne čísla indexu hovoria o tom, že analytici vidia výhľad ekonomiky skôr optimisticky ako pesimisticky.

Správa podporila aj spoločnú európsku menu, ktorá v reakcii na dobré čísla posilnila na 1,335 dolárov.
ZEW index pritom v poslednom období vôbec neveštil nič dobré. Počas 14 z 18 mesiacov pred decembrom vykazoval záporné čísla. Negatívny sentiment odráža všeobecné obavy, že nemecká ekonomika sa prepadne do recesie.

Index sleduje percento optimistických investorov mínus percento pesimistických. Môže sa tak teoreticky pohybovať od -100 do +100. Je zostavovaný z prieskumu medzi 272 finančnými analytikmi a investormi v Nemecku, ktorý vyjadruje ich hodnotenie súčasného stavu nemeckej ekonomiky.

Prídu odkladané investície?

Experti odhadujú, že dobré čísla môžu naznačovať, že firmy začnú čoskoro realizovať investície, ktoré doteraz odkladali. Medzi priemyselné odvetvia, kde bol optimizmus najväčší patria informačné technológie, stavebníctvo, služby a liečivá.

Prieskum naopak naznačil, že výrazne obavy zostávajú v bankovníctve, poisťovníctve a automobilovom priemysle, avšak aj v týchto odvetviach už nie sú očakávania také pochmúrne ako koncom minulého roka.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre