5 TOP európskych noviniek, ktoré by vám v utorok nemali uniknúť

1. Španielsko si v utorok cez trojmesačné a šesťmesačné dlhopisy požičalo celkom 3,52 miliárd eur. Dopyt po papieroch zostal vysoký a úroky zaznamenali pokles.

Pri trojmesačných dlhopisoch výnos predstavoval 1,2 %, čo je v porovnaní s predošlou aukciou pokles o 0,06 percentuálneho bodu.

 

2. Súkromní investori, vrátane španielskych bánk či nemeckej Deutsche Bank, britskej Barclays a francúzskej poisťovne AXA sa dohodli na kúpe 55 percentného kapitálového podielu v tzv. „Zlej banke“ – Bad bank.

Zlá banka má významne prispieť k ozdraveniu chorľavého bankového sektora v Španielsku. Finančné domy má zbaviť toxických úverov, ktorých objem je podľa najnovších údajov centrálnej banky na maxime!

3. Švédska centrálna banka – Reserve Bank of Sweden dnes rozhodla o znížení hlavnej refinančnej sadzby o 0,25 p. b. na 1 %. Ide o najnižšiu úroveň za posledné dva roky.

Rozhodnutie centrálnej banky sa očakávalo. Hlavným dôvodom tohto kroku je vplyv dlhovej krízy, nakoľko slabý rast v eurozóne negatívne ovplyvňuje švédsku ekonomiku.

4. Nemecký akciový benchmark dnes siaha na úroveň 7639 bodov, čo je blízko jeho 5-ročného maxima. Od začiatku roka si nemecké akcie pridali už 30-percentný zisk. Mnohí poukazujú na to, že za pozitívnym vývojom stojí zmiernenie napätia v dlhovom spore USA.

Najviac sa dnes darí bankovým akciám – európsky bankový index Stoxx Euro 600 Bank je so ziskom 0,69 percenta najvýkonnejším.

5. Medzinárodní veritelia, tzv. Trojka (ECB, EÚ a MMF) varuje pred rizikom, že Gréci nenaplnia svoje sľubované reformy. „Riziká realizácie programu sú naďalej vysoké“ , píše sa v správe zverejnenej v Bruseli.

Ako uvádzajú experti Trojky, problémy môžu vyvolať nezhody medzi koalíciou a opozíciou pri prijímaní niektorých opatrení.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre