Čas beží. Obama diskutoval s republikánmi!

Ako hlási Washington Post, americký prezident Barack Obama v nedeľu prijal  šéfa republikánov Johna Boehnera, aby riešili otázky ohľadom aktuálneho rozpočtového sporu. Išlo o prvé veľké stretnutie opozície s vládou za posledné 4 týždne.

Foto: Barack Obama a John Boehner

Podrobné informácie zo zasadnutia známe nie sú. “Neposkytujeme žiadne ďalšie informácie”, vyjadril sa hovorca Boehnera. Ako ale dodáva, komunikačné kanály zostávajú naďalej otvorené.

Tak či onak, zatiaľ k žiadnej dohode ohľadom rozpočtového sporu nedošlo. Hlavným problémom zostávajú vyššie dane pre bohatých, ktoré rázne odmietajú republikáni.

Ak sa republikáni a demokrati včas nedohodnú na rozpočtovom kompromise, do platnosti vstúpia automatické výdavkové škrty a zvyšovanie daní v objeme 600 mld. dolárov. Mnohí varujú, že takéto zatiahnutie “ručnej brzdy” vrhne americkú ekonomiku do recesie.

Len niekoľko hodín predtým, ako sa začala diskusia vo Washingtone, šéfka MMF, Christine Lagarde varovala pred globálnymi dôsledkami fiškálneho útesu. Boehner v piatok vyhlásil, že zatiaľ nebol dosiahnutý žiadny pokrok.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre