Šéfka MMF varuje pred fiškálnym útesom v USA

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF), Christine Lagarde varuje pred dôsledkami fiškálneho útesu v USA.

Ako tvrdí, ak sa rozpočtové problémy nepodarí vyriešiť, Spojené štáty v budúcom roku čaká nulový hospodársky rast. Je to reálne nebezpečenstvo s dôsledkami pre globálnu ekonomiku, uviedla šéfka MMF pre televíznu stanicu CNN.

V prípade, že sa demokrati a republikáni včas nedohodnú na spoločnom rozpočte, najväčšiu ekonomiku sveta čaká automatické zvyšovanie daní a výdavkové škrty v objeme až 600 miliárd dolárov. Obama a demokrati požadujú zvýšenie daní pre bohatých, no republikáni to rázne odmietajú. “Komplexné riešenie je lepšie než krátkodobé riešenie”, uvádza Lagarde.

Buffett vyzýva k vyšším daniam

Nedávno sa na túto tému nechal počuť legendárny investor Warren Buffett, ktorý sa fiškálneho útesu nebojí. Ako jeden z najbohatších ľudí sveta tvrdí, daňové sadzby by sa mali bohatým zvýšiť bez ohľadu na to, či to pribrzdí alebo nepribrzdí ekonomický rast.

“Prežil som 50. či 60. roky, kedy som platil omnoho vyššie dane z kapitálových ziskov a taktiež 52 %-nú korporátnu daň, pričom ekonomika prežívala boom”, zdôraznila investorská hviezda.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre