A je tu zas. Berlusconi chce opäť kormidlovať Taliansko

76-ročný Silvio Berlusconi sa chce po štvrtý krát stať talianskym premiérom. Z úradu odišiel v novembri minulého roka, kedy krajinu tiesnilo viacero ekonomických problémov. Berlusconi však uvádza, že dnes je na tom ekonomika ešte horšie, pričom cíti zodpovednosť napraviť tento stav.

Expremiér bol len nedávno odsúdený za daňové podvody, pričom jeho povesti neprospievajú ani sexuálne škandály v minulosti.

Taliansko stojí pred parlamentnými voľbami, ktoré by mali prísť na jar budúceho roka. Aj keď konkrétny dátum ešte stanovený nebol, počíta sa so začiatkom marca. Berlusconi za dobrý termín považuje 10. marec 2013.

Ako sa hovorí, chcieť je pekná vlastnosť, no mať je ešte krajšia. Platí to aj v tomto prípade, kedy sú Berlusconiho šance na kreslo premiéra mizivé. Talianske médiá dokonca uvádzajú, že ide o samodeštrukčný krok a nešťastný politický manéver.

Berlusconi sa najprv musí prinavrátiť do vedenia svojej politickej strany “Ľud Slobody” (PdL). V súčasnosti je úradujúcim šéfom Berlusconiho strany Angelino Alfano. Taktiež v prieskumoch verejnej mienky je “Ľud Slobody” značne pozadu.

Súčasný taliansky premiér Mario Monti je v Európe chápaný ako garancia politiky, ktorá porazí dlhové problémy Talianska. Monti sa vyjadril, že v nadchádzajúcich voľbách nebude kandidovať, no v prípade ďalších politických nejasností je ochotný opäť prevziať zodpovednosť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre