DAX skĺzol pod 7000 bodov

Po troch obchodných dňoch strát si hlavný nemecký akciový benchmark DAX 30 ustlal pod psychologicky dôležitou úrovňou 7000 bodov. S piatkovým poklesom 1,30 % sa tento akciový index nachádza na hodnote 6950 bodov. Za celý týždeň stratil takmer tri percentá.

“Staré problémy sú späť”, komentuje kurzové straty Robert Halver, trhový analytik banky Baader Bank. Európe aj naďalej nedá spávať nešťastná situácia Grécka a Španielska, pričom akcie zaťažujú aj dlhové problémy Spojených štátov.

Investori sa čoraz viac obávajú fiškálneho útesu, ktorý môže mať zdrvujúce hospodárske následky. Nervozitu a obavy neutlmuje ani konflikt na Blízkom Východe.

Najväčším smoliarom piatkového obchodovania boli akcie Henkel, ktoré poklesli o 4,7 percenta. Aj keď spoločnosť naplnila očakávania analytikov, jej zhoršené prognózy budúceho vývoja trh sklamali. Pod predajný tlak sa v piatok dostávali najmä akcie bankového sektora. Commerzbank stratila takmer päť percent, Deutsche Bank 3,8 %.

K ziskovým akciám patrila softvérová spoločnosť SAP, ktorá si pripísala zhodnotenie o 0,30 %. Pozitívny signál vyslal šéf SAPu, ktorý vyhlásil, že spoločnosť je na dobrej ceste naplniť stanovený cieľ – dosiahnuť obrat 20 mld. do roku 2015.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre