Pozrite sa, koľko by stál svet bez eura!

Koľko by stál svet bez eura? Takúto otázku si dnes kladie množstvo ľudí, odborníkov i neodborníkov. Odpoveď – 17 miliárd eur – na ňu dáva nová štúdia výskumnej spoločnosti Prognos AG v spolupráci s nadáciou Bertelsmann.

Bez Grécka by to šlo

Ako sa v tejto štúdii píše, bolo by to hlavne Španielsko a Taliansko, ktoré by vo svete vyvolali hospodársku erupciu. Výskumníci začali najprv s modelom, ktorý počítal len s odchodom Grékov. Neskôr ekonomický vývoj simulovali s eurozónou bez Portugalska, Španielska či Talianska.

Jeden zo záverov štúdie znie, že výstup Grékov či Portugalcov z eurozóny by mal na ostatné ekonomiky len mierny vplyv. Grécko by svojim odchodom utrpelo straty v objeme až 94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Grécka drachma by výrazne zdevalvovala, vzrástla by nezamestnanosť, prepadol by sa domáci dopyt a pribudlo by mnoho ďalších problémov.

Nemcov by sa “Grexit” dotkol nasledovne: 64 miliárd eur by stratili na prepadnutých úveroch a 73 miliárd cez znížený ekonomický rast. Ako ale tvrdí ekonóm Thieß Petersen, po dvoch rokoch by sa dôsledky z odchodu Grékov z eurozóny dali dokopy!

Španielsko je už iná káva

Iné by to bolo pri Španielsku, ktorého odchod by ovplyvnil aj iné regióny sveta, ako USA či Čínu. Podľa výpočtov štúdie by 42 krajín stratilo celkom 7,9 bilióna eur, z toho 1,2 bilióna eur v rozvíjajúcich sa krajinách.

Už dávno sa hovorí o tom, že by návrat k predošlým menám výrazne oslabil ich hodnoty. Výskumníci v štúdii uvádzajú, že grécky návrat k drachme by jej kurz oslabil o 50 %.

Splatiť verejný dlh za takýchto podmienok je priam katastrofou, no treba pripomenúť, že na druhej strane by to viedlo k zvýšeniu konkurencieschopnosti.

Oproti hore uvedeným simuláciám nás môže čakať ešte horší vývoj. Ako tvrdí jeden z výskumníkov, v štúdii nie je možné kvantifikovať riziko dominového efektu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre