Portugalsko a Írsko: Z najhoršieho vonku!

Írsko a Portugalsko boli prvými krajinami, ktoré sa pred pár rokmi schovali pod „krídla“ eurovalu. Dublin svoju žiadosť o pomoc podal na konci roka 2010, Lisabon na jar 2011.

Dnes sú tieto krajiny medzi prvými z krízových, ktorým sa podarilo dať svoje rozpočty dokopy a prinavrátiť ekonomikám rast.

Najväčším vzorom je Írsko, no ako tvrdia odborníci, nezaháľa ani Portugalsko. „Na konci tretieho kvartálu môžeme vidieť, že Portugalci idú dobrou cestou“, hovorí Reto Hünerwadel zo švajčiarskej banky UBS.

Krajina Pyrenejského polostrova minulý týždeň pristúpila k dôležitému kroku, keď úspešne uzavrela dlhopisový swap v hodnote 3,75 mld. eur. O čo ide? Vláda v Lisabone v rámci tejto operácie zamenila dlhopisy so splatnosťou v septembri 2013 za dlhopisy so splatnosťou v októbri 2015.

Írsko už behá po vlastných

Tomu, že sa Írsko dostalo z najhoršieho, dosvedčuje aj nedávny bezproblémový vstup na finančné trhy. Od roku 2010, kedy do Írska mierila zahraničná pomoc, sa krajina 5. júla dokázala prvýkrát refinancovať samostatne.

Dnes výnosnosť 5-ročných írskych dlhopisov dosahuje 3,5 percenta, čo je ešte menej ako úroky na talianskych bondoch. Aj keď je v Írsku naďalej jedna z najvyšších nezamestnaností v EÚ (15 %), viacero ekonomických dát, najmä rastúci objem vývozov hovorí za rast ekonomickej aktivity v tejto krajine.

Svoje robí aj ECB

Obom štátom tiež prospieva spoliehanie sa na Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá ohlásila priame skupovanie vládnych dlhopisov krajín eurozóny.

Kým portugalské dlhopisy donedávna dosahovali úroky cez 9 %, dnes je to „iba“ 6,5 %. Doterajšie plány hovoria, že krajina by sa mohla na finančné trhy vrátiť už v druhej polovici roka 2013.

Netreba sa však tešiť predčasne, nakoľko sa hromada obavy, že aj napriek súčasnému zlepšeniu môžu ich ekonomiky zakopnúť o budúcoročné oslabenie exportu. Dôvodom spomalenia má byť zúriaca recesia na zahraničných trhoch.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre