10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Svetovo najväčšia spoločnosť podľa trhovej kapitalizácie je opäť o niečo väčšia. Spoločnosti Apple sa  podarilo prekonať trhovú hodnotu 700 miliárd dolárov. Výrobca iPhonov je tak dvakrát viac cennejší ako dlhoročný súper Microsoft.

2. Pepsi má za sebou silný kvartál. Spoločnosť zarobila 1,12 dolára na akciu, pričom analytici očakávali 1,08 USD/akciu. Vedenie spoločnosti PepsiCo okrem toho oznámilo plán odkupu akcií v objeme 12 mld. dolárov.

3. Jeden z top čínskych centrálnych bankárov Yi Gang uviedol, že čínska ekonomika je v súčasnosti udržateľná. Podľa neho je hospodárstvo viac udržateľné a domáca spotreba stále rastie.

4. Samsung investuje 3,6 miliardy dolárov do novej výrobnej linky v Južnej Kórei. Má ísť o linku zameranú na produkciu menších OLED displejov určených napr. pre smartfóny.

5. Štipľavú ruskú krízu už pociťuje aj francúzska automobilka Renault. Tá dnes potvrdila, že v dôsledku oslabenia tamojšieho automobilového trhu uzavrie svoju výrobu v Moskve na tri týždne.

6. Člen Rady guvernérov ECB a šéf slovinskej centrálnej banky Bostjan Jazbec pre denník Handelsblatt uviedol, že grécke banky v súčasnosti nie sú v nebezpečenstve.  „V súčasnosti nie je solventnosť gréckych bánk v ohrození“, uviedol pre nemecký denník centrálny bankár.

7. Apple vsádza na solárnu energiu. Spoločnosť informovala, že v tejto oblasti plánuje investovať 850 mil. dolárov. Ako uviedol riaditeľ Tim Cook, solárne pole má výrobcovi iPhonov poskytnúť dostatok energie pre novú centrálu v Cupertine.

8. Euro voči libre v dnešnom obchodovaní oslabilo až na 7-ročné minimum. Menový pár EUR/GBP sa obchodoval na úrovni 0,7396, čo je najmenej od januára 2008.

9. Mediálna skupina Time Warner zarobila viac ako očakával trh. Zisk na akciu v poslednom kvartáli 2014 dosiahol 1,07 dolára, pričom analytici počítali so ziskom 94 centov/akciu. Tržby spoločnosti poklesli o 1 % na 7,53 miliardy dolárov.

10. Zdá sa, že Portugalsko je imúnne voči problémom Grécka, kedže táto krajina sa dnes refinancovala pri rekordne nízkych úrokoch. Výnosnosť 10-ročných portugalských dlhopisov poklesla na 2,55%, čo je rekordné minimum.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre