Cameron pripúšťa, že bude vetovať rozpočtu EÚ

Premiér David Cameron uviedol, že  Veľká Británia by mala zvážiť obmedzenie migrácie z niektorých európskych krajín. Týmto krokom by ale napadla jadro princípu na ktorom je EÚ postavená. Cameron taktiež hovoril o vyhliadke na referendum o vzťahu Británie k EÚ po najbližších voľbách. Tretia veľká téma o ktorej sa vyjadril bol rozpočet Únie, pri ktorom varoval, že za istých podmienok je pripravený návrh dokonca zablokovať.

Sloboda pohybu by sa mohla prehodnotiť

Premiér uviedol, že otázka slobody pohybu by mala byť zahrnutá do hodnotenia vzťahu Spojeného kráľovstva s Európskou úniou, ktoré má vykonať minister zahraničných vecí William Hague. Malo by byť úplne v poriadku pozrieť sa na bilanciu kompetencii, prejsť každú tému a zhodnotiť, čo je v záujme Británie.

 

Bude referendum?

Otázka navrhovaného referenda by sa však nemala zamerať na otázku či v EÚ zostať alebo z nej vystúpiť. Malo by skôr ísť o to, či chce mať Británia s Úniou len voľnú obchodnú dohodu, alebo sa pridať aj hlbšej politickej integrácii o ktorej sa v poslednej dobe v Európe uvažuje. Väčšina Britov podľa neho v EÚ zostať chce, avšak sú veci, ktoré by v rámci fungovania chceli jednoducho zmeniť.

Rozpočet EÚ to nebude mať ľahké

Cameron tiež pohrozil, že použije britské právo veta k zablokovaniu rozpočtu EÚ ak to bude potrebné. EÚ v súčasnosti začína rokovania o rozpočte na roky 2014 – 2020. Hovoril o tom, že krajiny na jednej strane doma „škrtia“ svoje rozpočty, no na strane druhej hovoria o nalievaní ďalších peňazí do EÚ. Pokiaľ by malo k takémuto masívnemu zvyšovaniu rozpočtu aj dôjsť, zakročil by a návrh odmietol.

Podľa návrhu britského premiéra by Európska únia mohla mať v budúcnosti dva samostatné rozpočty.

Premiér tiež pripomenul, že skúsenosti z nedávneho obdobia ukazujú, že mu nerobí problém postaviť sa proti celej Únii, keď minulý rok odmietol zmluvu o koordinácii rozpočtových pravidiel a ukladanie sankcií za porušovanie pravidiel.

Z dlhodobého hľadiska dokonca Cameron hovorí o novom systéme financovania. EÚ by mala mať podľa neho dva rozpočty – jeden pre krajiny v eurozóne a druhý pre krajiny mimo spoločnú menu. Dodal, že takýto krok sa nebude dať uskutočniť ihneď, ale je to otázkou toho, ako sa bude Európa ďalej uberať.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre