Boja sa inflácie, skrývajú sa do striebra!

Hedžové fondy uzavreli najviac dlhých pozícií (býčie) na strieborný kov za posledných 7 mesiacov. Kontrakty vsádzajúce na rast ceny tohto kovu sa od júna navýšili až o 10-krát. Komoditní obchodní tak reagujú na vyhlásenia svetových centrálnych bánk, ktoré chcú cez masívne menové stimuly podporiť ekonomický rast svojich krajín.

Tento rok sa striebro zhodnotilo už o 24 % na hodnotu 34,5 dolárov. V treťom kvartáli je striebro komoditou s najväčšou výnosnosťou. Strieborný kov tak poráža zlato, ktoré si od začiatku rok pripísalo zisk „len“ 13 %.

Mnoho investorov sa v súčasnosti na zlato a striebro upriamuje zo strachu pred infláciou a slabším dolárom. Inflačné očakávania investorov sa už premietli do 5-ročných dlhopisov USA, ktorá je na najvyššej úrovni od mája 2011. Dolárový index, ktorý zohľadňuje vývoj americkej meny voči šiestim najdôležitejším svetovým menám, od konca novembra 2008 stratil už 7,9 %.

[poll id=”14″]

Centrálna banka USA tento mesiac avizovala, že mesačne nakúpi hypotekárne záložné listy v objeme 40 mld. USD. Refinančnú sadzbu blízko nuly bude držať pravdepodobne až do roku 2015. K neobmedzeným nákupom sa prihlásila aj Európska centrálna banka, ktorá chce pomôcť v boji s dlhovou krízou. Program nákupu dlhopisov rozšírila aj Bank of Japan, a to o 10 biliónov jenov.

Graf: Vývoj ceny striebra za posledné 3 mesiace

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre