India povolí nadnárodné supermarkety

Indická vláda nakoniec schválila plán otvoriť svoj lukratívny maloobchodný sektor pre globálne reťazce supermarketov. V minulom roku vláda podobný plán po silnom odpore od politických oponentov, ako aj vlastných spojencov pozastavila. Medzinárodné firmy ako Walmart či Tesco budú teraz môcť získať až 51 % podiel v domácich spoločnostiach.

Analytici uvádzajú, že vláda prijala takéto opatrenie v snahe oživiť ochabujúcu ekonomiku. Podobne sa vyjadril aj premiér Manmohan Singh: „Verím, že tieto kroky pomôžu posilniť náš rast a vytvoriť aj v týchto ťažkých časoch nové pracovné miesta.“

Rozhodnutie bolo jednou z kľúčových reforiem prijatých vládou. Okrem toho bolo tiež schválené opatrenie umožňujúce zahraničným spoločnostiam získať 49 % podiel v miestnych dopravcoch v nádeji, že tento krok podporí trápiaci sa letecký priemysel krajiny.

Rozhodnutie má odporcov aj podporovateľov

Proti týmto krokom ostro vystupovali desiatky tisíc malých firiem, ktoré sa obávajú o svoju budúcnosť. Opozícia krok označila za „zradu demokracie“.  Ekonómovia naopak zmenu vítajú a očakávajú posilnenie ekonomiky. Tak isto kladne sa za zmeny postavili niektorí manažéri.

Ani prijaté opatrenia neznamenajú absolútne otvorenie trhu. Investori budú musieť spĺňať stanovené podmienky.

Spoločnosti, ktoré budú chcieť v Indii v maloobchode podnikať však budú musieť splniť niekoľko kritérií. Napríklad, investícia bude musieť byť minimálne na úrovni 100 miliónov dolárov, predajné miesta budú môcť byť otvorené len v mestách s viac ako miliónom obyvateľov a zdroje na najmenej 30 % produkcie musia byť z Indie. Podobné podmienky obsahoval už pôvodný minuloročný plán.

Nadnárodné spoločnosti ako Walmart a Tesco v Indii podnikajú aj v súčasnosti. Obchodovali však len s menšími maloobchodníkmi a až toto rozhodnutie im umožní predávať výrobky priamo spotrebiteľom.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre