Dlh Španielska na novom rekorde!

Dlh krízou postihnutého Španielska vzrástol na novú rekordnú úroveň. Celkovo sa záväzky centrálnej vlády, krajov a obcí v 2. kvartáli vyšplhali na 804,4 mld. eur, čo je v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom nárast o 3,8 %. V medziročnom porovnaní sa dlh Španielska navýšil o 14,1 %.

Celkovo dlh predstavuje 75,9 % hrubého domáceho produkt (HDP), čo je najviac od roku 1995. Dlh 17 autonómnych oblastí sa navýšil o 2,8 %, čím dosahuje 14,8 % HDP. Ide o historický rekord! S dlhom 44 miliárd eur je Katalánsko najviac zadlženým regiónom. Bol to práve tento regióny, ktorý pred niekoľkými týždňami požiadal centrálnu vládu v Madride o núdzový úver v objeme 5 mld. eur.

S dlhom 44 miliárd € je Katalánsko najviac zadĺženým regiónom Španielska.

Financovanie má zabezpečovať verejný fond, ktorý Madrid schválil na podporu svojich 17 autonómnych regiónov, ktoré sú hlboko zadlžené.

Podlomené zdravie

Ekonomika Španielska klesá už tretí kvartál za sebou. V júni krajina požiadala o medzinárodnú pomoc vo výške 100 miliárd zo záchranného fondu eurozóny na pomoc pre svoje banky, ktoré vlastnia množstvo nedobytných pohľadávok z pôžičiek poskytnutých v oblasti nehnuteľností. Situácia v krajine sa zhoršuje, čo podnecuje špekulácie, že Madrid bude nakoniec prinútený požiadať o plnú finančnú záchranu.

Čo si myslíte?

[poll id=”15″]

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre