Chudák dolár trhom bitý, rubeľ plný vitality!

Presne tak! Aj veršom v nadpise sa dá opísať včerajší vývoj na devízovom trhu. Dolár voči japonskému jenu skĺzol na 7-mesačné minimum, pod čo podpísali celodňové očakávania, že americká centrálna banka na svojom zasadnutí príjme nové stimuly.

Očakávania sa večer (18:30 nášho času) nakoniec naplnili, a v poradí 3. kolo kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky (QE3) uzrelo svetlo sveta. Ako povedal šéf FEDu, Ben Bernanke, „Spojené štáty sa od roku 1990 tešia cenovej stabilite, no zamestnonosť je naďalej veľkým znepokojením“, poznamenal na tlačovej konferencií po zasadnutí.

Pozri: Fed prileje nové miliardy

Prisilný jen

Výrazná prevaha jenu nad dolárom podpichla špekulácie, že Japonsko podnikne intervenciu, aby zabránilo prílišnému zhodnotenie svojej meny. Viceminister financií Takehiko Naka sa pred novinármi vyjadril, že posledný nárast bol zrejme špekulatívny a Japonsko by nemalo prehliadať takéto pohyby.

Graf: Vývoj dolára voči japonskému jenu za posledných 5 dní

Trhom bičovaná americká mena sa v posledných dňoch nesklonila len pred japonským jenom, na 4-mesačné minimum padla aj oproti euru.

[poll id=”19″]

Pekný deň pre rubeľ

Pravým opakom bol ruský rubeľ, ktorého potešila ruská centrálna banka. Tá pristúpila k nečakanému zvýšeniu úrokových sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu, čo je prvé navýšenie sadzby od apríla 2011. Hlavná refinančná sadzba tak vzrástla z doterajších 8 % na 8,25 %. Jednodňová refinančná sadzba bola navýšená na 5,5 % z 5,25 percenta, jednodňová depozitná sadzba na 4,25 % z pôvodných štyroch percent. Rubeľ posilnil o 0,8 % na 31,068 rubľov za dolár.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre