FED prileje nové miliardy!

Aktualizované. Federálny rezervný systém (FED) dnes na svojom zasadnutí o 18:30 (nášho času) rozhodol, že potackávajúcu sa ekonomiku USA podporí ďalšími menovými stimulmi.

Ako americká centrálna banka oznámila, až do roku 2015 zostanú úrokové sadzby na historicky nízkej úrovni (0 – 0,25 %). Je to od decembra roku 2008, čo sú úrokové sadzby v USA tak nízko. Celkom 11 hlasov bolo za, 1 hlas bol proti

Centrálna banka tiež avizovala ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie. V rámci QE3 do ekonomiky mesačne prileje 40 mld. dolárov cez nákup hypotekárnych cenných papierov (tzv. MBS). Nakupovať sa začne ihneď a do konca septembra bude použitých 23 mld. dolárov. Program nákupov je neobmedzený a centrálna banka ho bude ťahať dovtedy, kým sa situácia na americkom trhu práce nezlepší!

Pokračuje tiež operácia Twist, v rámci ktorej FED predáva krátkodobé dlhopisy, pričom za inkasované peniaze kupuje dlhopisy s dlhodobou splatnosťou.

_______________________________

21:25: Po tom, čo sa cez deň motalo okolo úroveň 1,29 dolárov, sa mu po zasadnutí americkej centrálnej banky podarilo nakrátko preskočiť nad hodnotu 1,30 USD. Hovoríme o eure, ktoré má nad oslabeným dolárom čoraz väčšiu prevahu. K 21:25 sa obchoduje pri 1,29828, čo je nárast o 0,64 %. Graf dnešného vývoja menového páru EUR/USD sa nachádza nižšie:

21:06: Akcie, zlato, ropa..všetko okrem dolára sa nafukuje. Medvede ide potrhať od hnevu, býci sú tak trochu zmätení. FED povoľuje kohútiky a tvrdí, že ich nezastaví dovtedy, pokým sa situácia na trhu práce nezlepší. Nikto na trhu nevie, ako tieto masívne menové injekcie dopadnú. Je to cesta do neznáma!

20:47: “Trh je neuveriteľne nestabilný”, opisuje situáciu Jason Schenker, prezident spoločnosti Prestige Economics LLC, ktorá pôsobí v oblasti energetického poradenstva. Nahor sa nerútia len akcie, ale aj komoditné trhy. Ropa WTI sa zhodnocuje o rastie o 1,1 % na 98 dolárov, čo je najviac od 4. mája. Futures kontrakt na ropu si od začiatku roka pridal už +8,7 %.

20:24: Centrálna banka USA zlepšila svoj výhľad hospodárskeho rastu pre obdobie rokov 2013 a 2014. Pre budúci rok tak počíta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 2,5 – 3 %, kým predchadzajúci odhad predpovedal rast 2,2 % – 2,8 %. Pre rok 2014 sa počíta s rastom hospodárstva 3 – 3,8 %. Doterajší odhad hovoril o nárast od 3 do 3,5 %.

20:09:  Akciový index S & P 500 sa dostal na hodnotu 1456 bodov, čo je najviac od roku 2007. “Bolo to veľmi silné vyhlásenie”, podotkol Kevin Caron, trhový stratég spoločnosti Stifel Nicolaus & Co.. Medzi najväčších víťazov sa radia komoditné a finančné akcie.

19:40: Analytik z Robert Halver z Baader Bank prirovnáva 40 mld. dolárov k “arašidom”, no zároveň dodáva, že pred prezidentskými voľbami je takéto oznámenie nezvyčajné. Iní analytici podotkli, že FED týmto zabije dve muchy jednou ranou. Jednak pomôže trhu práce a zároveň aj realitnému trhu.

19:32: Pozrite sa, kam sa nám po rozhodnutí menového výboru FEDu (skrátene FOMC) dostalo zlato!

19:23: Akciové trhy dostali jasný impulz! Stačí sa pozrieť na aktuálny graf vývoja akciového index Dow Jones Industrial:

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre