Pozrite sa, kam to až dotiahla cena medi!

Hodnota medi sa včera vyšplhala na hodnotu 8081 dolárov za tonu, čo je najviac za posledné 4 mesiace. Poďme sa spoločne pozrieť, čo sa podpísalo pod výrazné posilnenie ceny tohto kovu!?

V prvom rade ide o špekulácie, keďže komoditné trhy aj naďalej veria, že trh zaplaví lacná likvidita od viacerých svetových centrálnych bánk. Špekulácie sa ešte viac vyostrili po včerajších slabých dátach z Číny, keď tamojšia priemyselná výroba v auguste spomalila.

Škrípajúca Čína

Stimulačné opatrenia sa tak neočakávajú len od americkej centrálnej banky FED, ale aj od čínskej centrálnej banky a vlády v Pekingu. Tá už avizovala plán na budovanie infraštruktúry v hodnote viac ako bilión juanov (124 miliárd eur). Čínsky rast v druhom štvrťroku spomalil na 7,6 %, čo je najnižší rast za posledné tri roky. Pochmúrne ekonomické údaje z posledných týždňov naznačujú, že spomalenie v treťom štvrťroku by mohlo byť ešte strmšie.

Po tom, čo v auguste priemyselná výroba Číny zaškrípala, sa na komoditných trhoch posilnila nádej na ďalšie stimuly.

Európska centrálna banka (ECB) už potvrdila, že cez neobmedzené nákupy vládnych dlhopisov podporí boj krízou. S programom nákupu štátnych bondov nezaháľa ani britská centrálna banka (Bank of England), ktorá na tento účel vyčlenila 375 mld. britských libier.

Býči postoj pri tejto komodite zaujalo viacero obchodníkov, čoho dôkazom je optimizmus expertov pri vývoji ceny medi. Ako uvádza informácia z piatka, ich býčí pohľad je najsilnejší za posledných 11 mesiacov, keď až 2130 opýtaných odborníkov predpokladá, že cena medzi bude rásť. (Piatková cena 7715 USD/tonu).

Graf: Vývoj ceny medi za posledný mesiac

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Myslím si ze je to zaciatok toho čo nas vlastne čaká. Ked sa spustia všetky tie programy naplno a dolár bude total vysilený potom si ceny komodít môžu vzlieztnuť kam len budu ccieť..ved teraz sa o menove zásahy snaži asi každá centrálna banka :-D