Čínsky biliónový plán v infraštruktúre

Čína oznámila plány na budovanie infraštruktúry v hodnote viac ako bilión juanov (124 miliárd eur). Ich cieľom je oživiť hospodársky rast a zvýšiť nádej, že práve Čína ako druhá najväčšia ekonomika sveta bude riadiť oživenie po celom svete.

Akciové trhy v Ázii po správe výrazne stúpli, pričom hlavný čínsky akciový index Shanghai Composite v piatok vzrástol o 3,7 %. Trhy boli už pred tým podporené oznámením plánu ECB na záchranu eura v podobe neobmedzených nákupov dlhopisov rizikových krajín.

Plány Pekingu hovoria o výstavbe diaľnic, vodných ciest, železničných projektov a čističkách odpadových vôd v objeme viac ako bilión juanov, čo predstavuje asi 2 % celej čínskej ekonomiky.

Účinky “liekov” už v štvrtom kvartáli?

Čínska vláda neopisuje investície ako stimulačný balík, avšak analytici uvádzajú, že schválenie signalizuje posun v politike. Politická stratégia je teraz oveľa aktívnejšia. Projekty by sa mohli začať realizovať už v najbližších mesiacoch, pričom na HDP (hrubý domáci produkt) by sa mohli prejaviť  vo štvrtom kvartáli.

Čínsky rast v druhom štvrťroku spomalil na 7,6 %, čo je najnižší rast za posledné tri roky. Pochmúrne ekonomické údaje z posledných týždňov naznačujú, že spomalenie v treťom štvrťroku by mohlo byť ešte strmšie.

Kľúčové je, že nové projekty boli podpísané centrálnou plánovacou agentúrou, čo znamená, že ich realizácia je dosť pravdepodobná. V posledných dvoch mesiacoch miestne čínske vlády oznámili projekty v hodnote okolo 7 biliónov juanov. Podľa analytikov však môže tieto plány potopiť nedostatok financií. Akonáhle však majú projekty súhlas Pekingu, ich financovanie sa stáva už len formalitou.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre