Najnovší prieskum: Náskok Obamu sa zväčšuje!

Podľa čerstvého prieskumu má súčasný americký prezident Barack Obama pred hlavným volebným rivalom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách výrazný náskok. Včera zverejnený prieskum CNN/ORC hovorí, že Obama by vo voľbách dostal 52 % hlasov, kým Mitt Romney by sa musel uspokojiť so 46 percentami. V porovnaní s minulotýždňovými výsledkami prieskumu si tak Obama polepšil o štyri percentá!

Obama vedie aj v objeme finančných prostriedkov, ktorými jeho fanúšikovia podporujú volebnú kampaň. V auguste mal Obama k dispozícií 114 mil. dolárov, kým Romney sa musel uspokojiť so 112 miliónmi.

[poll id=”12″]

Najväčšou otázkou v nadchádzajúcich voľbách bude opäť ekonomika, pričom Obamu môže potopiť “pokrivkávajúca” miera nezamestnanosti. Tá sa nad 8 percentami drží najdlhšie obdobie od druhej svetovej vojny, pričom jej vrchol bol dosiahnutý v októbri 2009. Podľa odhadov by k miernemu zníženiu na 7,9 % mohlo dôjsť už v štvrtom kvartáli tohto roka, teda približne v čase prezidentských volieb. V súčasnosti je miera nezamestnanosti v USA na úrovni 8,1 %.

Z toho pohľadu je proti súčasnému prezidentovi USA aj história. Od druhej svetovej vojny bol za situácie, že nezamestnanosť sa nachádzala nad 6 %, znovuzvolený len jeden prezident. Ronald Regan vyhral druhé voľby, keď bola nezamestnanosť 7,2 %, avšak vtedy v predchádzajúcich 18 mesiacoch klesla jej úroveň o 3 percentuálne body.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre