Predajte Opel, radí banka spoločnosti GM

Americká investičná banka Morgan Stanley spoločnosti General Motors (GM) radí, aby predala svoju dcérsku spoločnosť Opel. Hoci by sa s predajom spájali počiatočné náklady vo výške 13 miliárd dolárov, z dlhodobého hľadiska by išlo o dobré riešenie. Banka to uviedla vo svojej publikácii, ktorá bola zverejnená včera.

Experti z branže tvrdia, že Opel je najväčšou hrozbou pre dlhodobé finančné zdravie skupiny GM. Inštitúcia prognózuje, že Opel v období nasledujúcich 10 rokov vyprodukuje straty až 12 miliárd dolárov. Ako povedal analytik banky Adam Jonas, “nadišiel čas, aby General Motors našiel pre Opel nový domov.”

Opel si nedáme

Spoločnosť GM zároveň potvrdila, že automobilku Opel podrží aj naďalej. „Aj napriek náročnému prostrediu v Európe sme si istí, že v podnikaní Opel/Vauxhall dôjde k zvratu”, reagoval hovorca spoločnosti. Koncern GM verí, že svoju dcérsku spoločnosť nakoniec dovedie k dlhodobej ziskovosti.

Americká skupina už Opel podrobila znižovaniu nákladov: Ide o prepúšťanie zamestnancov v európskych závodoch či krátenie pracovného času. Spolu s nemeckým zväzom IG Metall spolupracuje na ďalšej redukcii nákladov. Za minulý rok spoločnosť Opel vykázala stratu 747 miliónov dolárov.

Opel, ktorý trpí drastickým poklesom predaja v západnej Európe včera informoval, že svoje vozidlá začal predávať aj v Austrálii či v Čile. Príležitosti tiež vidí na rastúcom automobilovom trhu v Rusku.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre