Cena sóje láme rekordy. Bude to ešte horšie?

Cena kukurice a sóje sa vyšplhal na úroveň, ktorá je dokonca vyššia než počas globálnej potravinovej krízy v rokoch 2007/2008. Situácia sa vyhrocuje a viacero útvarov Organizácie spojených národov (OSN) varuje pred novou krízou.

V auguste Brazília vyprodukovala 2,4 milióna ton sójových bôbov, čo je oproti júlu pokles o 40 %. Ako tvrdí komoditný expert Chris Gadd, množstvo, ktoré Brazília na trhu ponúka, je podstatne menšie. Aj keď je ponuka zúžená a ceny sú vysoké, dopyt ostáva stabilný.

Budú nové rekordy?

Gadd očakáva, že cena sa môže vyšplhať až na 20 dolárov/bušel. Futures kontrakt sóje s dodaním v septembri sa dnes pohybuje pri hodnote 17,64 dolárov/bušel. V utorok dosiahol maximum na úrovni 17,94 USD/bušel.

Významným faktorom pri určovaní ceny tejto komodity zostáva dopyt z Číny, ktorá je najväčším importérom tejto komodity. Záležať bude aj na vývoji počasia, ktoré zohráva veľkú úlohu.

Potom, čo sa čínski spotrebitelia upriamili na konzumáciu bravčového mäsa, sa dopyt po sóji ešte zosilnil. Sója býva rozdrvená do sójového šrotu, ktorý sa využíva na kŕmenie zvierat, preto existuje súvis medzi spotrebou mäsa a cenou sóje.

Špekulácie

Informácie Reuters uvádzajú, že komoditné trhy sú poháňané špekuláciami, že by americká centrálna banka mohla pristúpiť na ďaľšie kolo kvantitatívneho uvoľnovania. Špekulatívne nákupy fondov tak rastu cien dopomáhajú. Tlak však zmierňuje lacný vývoz Ruska a ďaľších čiernomorských producentov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre