Cena sóje tesne pred rekordom: 4-ročné maximum!

Pozor na sóju. Aj takto sa dá varovať pred súčasnou cenou tejto komodity. Cena sóje je totiž najvyššia za posledné 4 roky a stačí málo, aby sa dostala na rekordne najvyššiu úroveň z pred krízy.

Príčinou rastu cien sóje je hlavne sucho a pokles úrody v Latinskej Amerike. Ceny nahor tiež tlačí silný čínsky dopyt. Práve v Latinskej Amerike sa vyprodukuje viac než polovica svetovej produkcie sóje.

Ako informuje Financial Times (FT), komoditný obchodníci očakávajú rast ceny  od 16 – 17 dolárov za bušel. Rekordná cena 16,63 dolárov bola dosiahnutá v lete 2008. Len za minulý mesiac si cena sóje pridala 10 %. Poľnohospodári zo Spojených štátov (ktoré sa starajú o 40 % svetovej produkcie) už oznámili, že vysadia viac úrody a zmenšia pestovateľské plochy pre túto komoditu.

Sója sa využíva ako pokrm pre kravy, ošípané či hydinu na celom svete. Sójový olej sa používa do šalátov, na varenie či pečenie.

Graf: Vývoj ceny sóje na prelome rokov 2011 / 2012

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre