Obama chce bojovať s benzínom. Romney mu oponuje!

Po tom, čo hurikán „Isaac“ zamieril do Louisiany a ochromil celú produkciu ropy v Mexickom zálive, požiadali národy G7 združenie OPEC o pomoc. Cena za galón benzínu sa vyšplhala na 4 doláre.

Boj amerického prezidenta Baracka Obamu proti nadmernej spotrebe benzínu prichádza v pravý čas. Cieľom Obamu je do roku 2025 znížiť spotrebu benzínu na amerických cestách v priemere na 4,3 litra na 100 km. Ak by sa túto víziu podarilo naplniť, išlo by až o polovicu menšiu spotrebu ako v súčasnosti. Pre USA by to bol najväčší krok v oblasti znižovania emisií CO2 a odbúraní závislosti na zahraničnej rope.

Nadšení ekológovia a skeptický Romney

Ekológovia sú z návrhu amerického prezidenta nadšení a hovoria o „zelenom dni Obamu“. Za posledných 100 rokov sa v USA objavilo len málo myšlienok na zvýšenie úspornosti všetkých 254 miliónov vozidiel. V roku 2011 tu bolo spotrebovaných až 420 miliónov ton benzínu. Pre porovnanie, v Nemecku to bolo 21,3 milióna ton.

Na Obamov návrh hneď zareagoval jeho prezidentský protikanditát Mitt Romney, ktorý tvrdí, že sa úspora pri tankovaní prejaví vo vyšších cenách áut a spotrebitelia dajú tisíce dolárov na neoverené technológie, ktoré dokonca nemusia chcieť.

Anketa: Čo myslíte?

[poll id=”12″]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre