Najväčšia ekonomika sveta nás obsypala dobrými správami

Najväčšia ekonomika sveta, USA, dnes vychrlila niekoľko potešujúcich ekonomických dát. Poďme si ukázať, ktoré to boli!

Ako oznámilo výskumné združenie Conference Board, príslušný predstihový ukazovateľ inštitútu v júli rástol. Medzimesačne sa navýšil o 0,4 %, kým ekonómovia predpokladali nárast o 0,2 %.

O aký indikátor ide? Aj keď sa indexu Conference Board veľká významnosť nepripisuje, zohľadňuje viacero ekonomických premenných: Inflácia, nové objednávky podnikov, stavebné povolenia, žiadosti o podporu v nezamestnanosti, spotrebiteľské očakávania atď..

Spotrebitelia sú optimistickejší

Radosť prinieslo aj vyhodnotenie spotrebiteľskej dôvery Univerzitou Michigan. Ako táto  inštitúcia oznámila, v júli sa nálada spotrebiteľov priam rozžiarila, keď príslušný index vzrástol na 73,6 bodov. Jeho júnová hodnota predstavovala 72,3 bodov. Odhad ekonómov rátal s poklesom na 72,2 bodov.

Tento ukazovateľ je založený na telefonickom prieskume 500 amerických domácností, pričom sa zisťuje ich ekonomická a finančná situácia ako aj očakávania. Prognózy ekonómov pokorila aj  júlová priemyselná produkcia. Medzimesačne sa navýšila o 0,6 %, kým odhad hovoril o 0,5 %.

Investičné Noviny komentujú: Ako sa zachovajú finančné trhy?

Zlepšenie ekonomických indikátor môžu finančné trhy zobrať z dvoch pohľadov. Nádej na trvalé hospodárske oživenie USA  „podkopáva“ šance, že americká centrálna banka (FED) prikročí k ďalším menovým stimulom. Bez miliardových stimulov sa akciové rally koná ťažko. Prípadne to trhy môžu brať ako zvýšenie zamestnanosti, nové pracovné miesta a príležitosti pre spoločnosti, ktorých akcie sa nakoniec obchodujú. K 19:00 sa hlavné akciové index USA obchodujú tesne pri otváracej hodnote.  Tak či onak, uvidíme!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre