E.ON strojnásobil zisk

Polročný zisk najväčšej nemeckej energetickej spoločnosti E.ON sa oproti minulému roku viac ako strojnásobili. Čistý zisk za prvých šesť mesiacov dosiahol 3,13 miliardy eur, oproti 948 miliónom v rovnakom období minulého roka. Výsledky potešili, keďže spoločnosť musela v prvom polroku 2011 prijať záväzky vzťahujúce sa k zrýchlenému vyraďovaniu jadrových reaktorov v Nemecku.

E.ON ťažil z dohody s ruským Gazpromom, čo mu zabezpečí ustálené ceny zemného plynu. Príjmy v Rusku vzrástli o 39 % na 400 miliónov dolárov. Firma však varuje, že dopyt po energii v Európe ako celku klesol a musia tak podniknúť kroky k zníženiu nákladov.

Vo Veľkej Británii vzrástli tržby spoločnosti o 14 % na 5 miliárd eur, čo bolo spôsobené najmä posilnením libry. Tržby v Británii však boli znížené o likvidáciu spoločnosti E.ON Central Networks v prvej polovici roka 2011.

Akcie spoločnosti aktuálne rastú o 1,47 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre