Slovinsko sa bráni: Horší rating nemá odôvodnenie!

Ako sme vás tento týždeň informovali, rating Slovinska nedávno utrpel výraznú trhlinu. Agentúra Moody´s ho skresala až o 3 stupne, z pôvodnej úrovne „A2“ na novú „Baa2“. Ako ratingovka tvrdí, dôvodom tohto rozhodnutia sú najmä zlé úvery v slovinských bankách.

Nie sme Španielsko

Krajina sa ale bráni: “Slovinsko nemožno porovnávať so Španielskom, Talianskom či Gréckom”, reaguje na zhoršený rating slovinská vláda. Dodáva, že jej problémy s bankovým sektorom nie sú tak veľké, ako napr. v Španielsku.

Tamojšia vláda uvádza, že už podnikla viacero opatrení na konsolidáciu verejných financií. Deficit rozpočtu by mal byť znížený z minuloročnej hodnoty 6,4 % HDP, na tohtoročnú 3,5 %. V roku 2013 chce (a musí) Slovinsko dosiahnuť rozpočtový deficit pod 3 percentá.

Pomoc nepotrebujeme

Vláda v Ľubľane opäť zdôraznila, že krajina v súčasnosti nepotrebuje pomoc z EÚ. Ako tvrdí ministerstvo financií, nehrozí jej riziko refinancovania. Naopak, ministerstvo uvádza, že aj napriek súčasnej nepriaznivej situácii na finančných trhoch, bude možné dosiahnuť deficit pod 3 %!

Jednou z najdôležitejších úloh zostáva zabezpečiť stabilný bankový a finančný systém v krajine. Na jeseň je pripravený právny rámec pre reštrukturalizovanie bankového sektora. Bude obsahovať aj riešenia pre riadenie nesplácaných úverov. Zákon by mohol byť prijatý už v septembri.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre