Tak poďme škrtať, tvrdia banské spoločnosti

Svetové ťažobné spoločnosti sa pripravujú na ťažké časy. Ceny komodít masívne klesajú, dlhová kríza vyčíňa a čínsky dopyt ochabuje. Z dôvodu ťažkej situácie v celom svete sú spoločnosti nútené okresávať svoje náklady. Ich reakcia je promptná!

Austrálsky ťažobný gigant, Rio Tinto, už avizoval prepúšťanie v Austrálii. V hlavnom meste Sydney bude odbúraných až 30 % pracovných miest v oddeleniach služieb zákazníkom. Plánované sú aj škrty v meste Melbourne, bližšie informácie však neboli zverejnené.

Dopyt je nízky, náklady vysoké

Podobnými krokmi ide aj jeho najväčší konkurent, banská skupina BHP Billiton. Ťažobná spoločnosť nedávno avizovala, že sa viac zameria na riadenie nákladov. Pod drobnohľad si vezme všetky menšie i väčšie budúce investície. Investori počítajú, že skupina BHP zaznamená prvý pokles zisku od finančnej krízy v roku 2008.

Najväčším trhom surovín, ako je napr. železná ruda (výroba ocele), je druhá najväčšia ekonomika sveta – Čína.  Súčasne problémy neminuli ani čínskeho draka: Ochladenie tak badať aj pri čínskom hospodárstve, čo sa odráža v slabom dopyte po komoditách. Jedna zo štúdii uvádza, že industrializácia pokročila natoľko, že Čína bude potrebovať menej surovín ako v minulom desaťročí.

Samozrejme, ťažobné firmy to plne pociťujú. Nedávno ohlásená hospodárska správa najväčšieho producenta železnej rudy z Brazílie – Vale, predstavuje najhorší výsledok za posledné dva roky. Pri cene za tonu tejto suroviny, badať medziročný pokles až o 50-60 dolárov. Odborníci neprinášajú žiadnu úľavu, keďže nevidia zastavenie poklesu cien komodít.

Investičné Noviny komentujú

Čo viac dodať. Opäť sa raz ukazuje, že kríza je aj na niečo dobrá. Dobrá v tom, že podnikatelia sú nútení brať náklady “konečne” vážne. Pojmy ako nákladový controlling či manažérske účtovníctvo dostávajú väčší význam. Jednoducho, raz to plytvanie muselo skončiť!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre