Zrútenie eurozóny a nemecká marka

Luxemburský premiér a predseda euroskupiny, Jean Claude Juncker , varuje pred zrútením spoločného menového priestoru. „Dospeli sme k rozhodujúcemu bodu“, upozornil v rozhovore pre Sueddeutsche Zeitung. Ako tvrdí, „celý svet sa baví o tom, či eurozóna bude o niekoľko mesiacov existovať. Pre záchranu eura už nemôžeme strácať viac času”, hovorí šéf euroskupiny.

Za neprospešné považuje aj neustále táranie o výstupe Grécka z eurozóny. „Aké kroky podnikneme, rozhodneme v nasledujúcich dňoch. Nemáme času nazvyš, varuje Juncker.

Zdrvujúca marka

Pred zdrvujúcimi následkami príchodu nemeckej marky varuje nemecký poisťovateľ Allianz.  Najväčšia európska poisťovňa tvrdí, že návrat nemeckej marky by znamenal omnoho väčší šok než pád banky Lehman Brothers.

Chaos v Európe by zatlačil na zhodnotenie nemeckej marky, ktorá by sa stala výraznou prekážkou pre exportérov. Ako tvrdí hlavný ekonóm poisťovne, Michael Heise, následné zdraženie nemeckých produktov v zahraničí by okresalo vývoz až o 20 %. Konečným efektom by bol pokles nemeckej ekonomiky až o 5 percentuálnych bodov. Napriek tomu je opätovné zavedenie marky veľmi nepravdepodobný scenár.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre