Cena medi i hliníka sa nakoniec zelenala

Priemyselné kovy, ku ktorým patrí aj meď a hliník, nakoniec zakončili búrlivý obchodný týždeň so ziskami, takže sa ich hodnota vrátila na úroveň zo začiatku týždňa. Čo ich viedlo k zmazaniu strát?

Ceny hliníka i medi okrem iného potešilo vyjadrenie prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB), Maria Draghiho, ktorý prisľúbil, že ECB v boji s krízou urobí všetko, čo je v jej silách. Úľavu badať aj na dlhopisovom trhu, kde poklesla výnosnosť talianskych i španielskych dlhopisov.

Miernym potešením je aj spoločná tlačová správa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea, ktorá potvrdzuje, že vodcovia týchto krajín spravia všetko pre ochranu eurozóny.

Strnulý výraz na tvár investorov priniesli aktuálne údaje o hospodárskom raste USA, ktorý bol vyšší než odhad analytikov, no v porovnaní s prvým kvartálom badať jasné spomalenie. Finančná verejnosť sa preto domnieva, či americká centrálna banka FED nepristúpi k ďalšiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania – tzv. Q3. Nádej na novú likviditu zo strany FED-u dáva komoditám ďalší dôvod na rast.

Taktiež sa očakáva, že sa v druhej polovici roka navýši čínsky dopyt po medenom kove o 5 %. Informovala o tom čínska agentúra Antaike. Cena medi vzrástla o 1,2 % na 7 562 USD/tonu, hliník si pripísal jedno percento na 1 912 USD/tonu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre