Mario sľúbil pomoc. Trhy sa odľahčili

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi (na snímke), oživuje nádej, že ECB sa silnejšie zapojí do boja s dlhovou krízou. „V rámci nášho mandátu je ECB pripravená spraviť všetko pre podržanie eura“, povedal Draghi na konferencii v Londýne. „A verte mi, je to dosť“, dodáva šéf ECB.

Finančná verejnosť sa domnieva, že centrálna banka pristúpi k nákupu vládnych dlhopisov rizikových krajín, ako sú Španielsko a Taliansko. Cieľom má byť zníženie výnosnosti týchto bondov, ktorá sa pomaly ale isto stáva neudržateľnou. Výnosnosť španielskych dlhopisov už dosiahla rekordných 7,5 %!

Vydýchli si akcie aj euro

Po včerajšom vyhlásení prezidenta ECB sa akciového trhy rozjasali, pričom optimizmus nabrali najmä akcie bankového sektora. V celku pozitívne sa obchodujú aj dnešné akcie. K 14:15 si nemecký index DAX pripisuje ľahko +0,06 %, francúzsky index CAC 40 +1,22 % a španielsky akciový index IBEX 35 +0,71 %.

Úsmev nabralo aj krízou strpčené euro, ktoré z predošlej úrovne 1,2153 dolárov vzrástlo na 1,2294 USD. Dnes euro dosahuje úroveň 1,2320 dolárov.

Postoj ECB je určite veľkým plusom. Nákupom dlhopisov dá krízovým krajinám viac času na presadenie potrebných reforiem. Centrálnej banke zo stanov vyplýva, že nesmie pristúpiť k priamemu nákupu vládnych bondov. ECB už začiatkom roka kupovala dlhopisy nepriamo, a to v hodnote viac ako 200 miliárd eur. Nákupný program má však niekoľko týždňov odpočinok. Prístup Draghiho uvítal aj nemecký minister financií, Wolfgang Schäuble.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre