Americká ekonomika pritláča na brzdu

Hrubý domáci produkt (HDP) USA rástol v 2. štvrťroku pomalšie, než v prvých troch mesiacoch tohto roka. Kým v prvom kvartáli rástlo hospodárstvo Spojených štátov o 2 percentá, v tom druhom to bolo len 1,5 % (medziročne).

Napriek tomu bol výsledok lepší než očakávania analytikov, ktorí počítali s medziročným rastom len o 1,2 %. Údaje vyplývajú z počiatočného odhadu amerického ministerstva obchodu, ktorý bol zverejnený v piatok.

Sklamala najmä spotreba

Prišliapnutie na brzdu je cítiť najmä pri spotrebiteľských výdavkoch, ktoré majú na HDP až 70 %-ný podiel. Výdavky spotrebiteľov sa v druhom štvrťroku navýšili len o 1,5 %, kým kvartál pred tým to bolo +2,4 %. Za spomalenie na strane spotreby môže naďalej problematická nezamestnanosť!

Pozitívne sa vyvíjal vývoz, ktorý vzrástol o 5,3 %, no zároveň vzrástol aj dovoz, a to o 6 %. Fakt, že americká ekonomika uberá na sile, je pre súčasného prezidenta, Baracka Obamu (na snímke) 3 mesiace pred voľbami zlou správou.

Od FED-u nič nečakajte

Budúci týždeň má zasadať americká centrálna banka (FED), ktorá bude rozhodovať o úrovni hlavnej refinančnej sadzby. Stratégovia neočakávajú, že aktuálne dáta budú centrálnu inštitúciu tlačiť k hlbšej menovej politike.

Čo si myslíte?

[poll id=”12″]

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Spomalila Európa, spomalila Čína a USA nemohlo čakať nič iné..napriek tomu im môžeme len zavidieť tu 8 percentnu nezamestnanosť..Premyslam nad tym či amerike nebude vadiť silný dolár s ktorým moze skoncovať FED … znamenalo by to Q-3