Moody´s varuje: Euroval môže prísť o rating!

Po tom, čo si ratingová agentúra Moody´s podala jednotlivé štáty eurozóny a len včera znížila výhľad „bezpečnému“ Nemecku, Holandsku a Luxembursku, teraz varovný prst dvíha nad eurovalom (konkrétne nad Európskym fondom finančnej stability – EFSF).

Aj keď má fond od ratingovky najvyššie hodnotenie „AAA“, znížila jeho výhľad z pôvodného stabilný, na negatívny. Ako  agentúra informovala, v nasledujúcich 12–18 mesiacoch môže prísť EFSF o svoj rating.

EFSF bol vytvoreným začiatkom leta 2010, pričom je určený na poskytovanie úverov pre „chorľavé“ krajiny eurozóny, ktoré sa už nedokážu (z dôvodu vysokej výnosnosti dlhopisov) samostatne refinancovať na kapitálovom trhu. Fondu sa ale darí požičiavať lacno (dokonca aj so zápornou výnosnosťou).

Tento týždeň prišlo o svoj stabilný výhľad aj Nemecko. Niektorí investori naďalej tvrdia, že krajina je pre nich bezpečným prístavom, takže je pohľad Moody´s výrazne pesimistický.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Staci ked budu vyrazne nastrbene ratingy Nemecka, Franczska a Holandska a dajme tomu este Rakuska..potom sa s nimi zvezie cely euroval

rád by som povedal, že sa tie ratingovky stále mylia..no neviem či to tu platí