Zisk Citigroup „len“ 2,9 miliárd dolárov

Americký bankový gigant Citigroup oznámil, že čistý zisk v druhom štvrťroku 2012 zaznamenal pokles o 12% na 2,9 miliardy dolárov. Tržby za obdobie apríl-jún predstavovali 18,6 miliárd dolárov, pričom v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o 10-percentný pokles. Zisk na akciu však aj napriek tomu prekonal očakávania analytikov, keď dosiahol 0,95 dolárov/akciu.

„Naše kľúčové podnikanie si v ťažkom prostredí vedie dobre,“ uviedol generálny riaditeľ Vikram Pandit. Maloobchodné výnosy vzrástli o 32 % na 1,6 miliardy dolárov vďaka vyšším hypotekárnym príjmom, zatiaľ čo rezervy na krytie zlých úverov klesli na 27,6 miliárd dolárov v porovnaní s 34,4 miliardami pred rokom. Ďalším dôkazom, že v ekonomike Spojených štátoch možno pozorovať zlepšenie, je pokles strát z nesplácaných úverov, a to z 1,5 miliardy na 625 miliónov, čo je pokles až o 29 %.

Na úverové straty ide menej

Banka tak isto znížila sumu, určenú na krytie úverových strát na 984 miliónov, čo je o 50 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Kým však príjmy spotrebiteľského bankovníctva v Severnej Amerike vzrástli o 4 % na 5,1 miliárd dolárov, medzinárodné príjmy klesli o 4 % na 4,6 miliárd dolárov.

Citigroup v marci zlyhala v záťažovom teste Federálneho rezervného systému, ktorý mal preukázať, ako sú banky pripravené odolať prípadným finančným šokom. Od tej doby však aktíva Citigroup označované podľa Basel 1 ako Tier 1 dražené ako „nárazník“ proti finančným problémom vzrástli na 12,7 %, v porovnaní s 4,9 % v marci.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre