ECB je ochotná zmierniť grécku diétu

Zdá sa, že Gréci môžu dúfať v úľavy v úspornej diéte, ktorú im nasadili medzinárodní veritelia – Európska únia, Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka (tzv. Trojka).

Možné pristúpenie na úľavu naznačila ECB. Ako sa pre aténske noviny Kathimerini vyjadril jeden z členov výkonnej rady ECB, Jörg Asmussen (na snímke), je možné, že Trojka pristúpi k zmene určitých podmienok. Ako ďalej dodáva, hlavne by sa nemalo zo základných cieľov programu. Ochotu vyjednávať preukázal minulý týždeň aj Medzinárodný menový fond.

Už v auguste potrebujú Gréci ďalšiu finančnú tranžu od veriteľov. Ekonomika sa utápa v recesii a úspory v Grécku sa presadzujú ťažko. Na eurosamite v Bruseli sa grécka vláda zaviazala plniť svoje záväzky voči veriteľom. Experti Trojky pricestujú v nadchádzajúcom týždni do Atén, aby zanalyzovali ekonomický vývoj krajiny. Pre Asmussena je jasné, že rozhodnutie o možných úľavách môže prísť až po výsledkoch z tohto auditu.

Dohoda gréckej koalície, zložená z konzervatívcov, socialistov a demokratickej ľavice uvádza, že reformné a daňové opatrenia by mali byť predĺžené najmenej do roku 2016.  Vláda premiéra Antonisa Samarasa tiež požaduje, aby sa prepustilo menej štátnych úradníkov ako sa pôvodne naplánovalo.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre