Samit EÚ: Vyhrali južania, Merkelová cúvla!

Na samite hlavných predstaviteľov EÚ sa prijalo niekoľko prekvapujúcich zmien. Kým Nemecko vyšlo z dvojdňového samitu ako porazené, juh Európy sa vyciera. Nečudo, už dnes ich náklady refinacovania klesajú.

Prekvapením samitu  je najmä dohoda v tom, že Európsky záchranný fond (ESM) bude použitý k rekapitalizácii bánk priamo. Kým Merkelová už predtým odmietala priame čerpanie prostriedkov z fondu pre banky, taliansky a španielsky premiér túto možnosť požadovali. Podarilo sa, ale ale..  Podmienkou priameho čerpanie prostriedkov pre banky bude fungujúci európsky bankový dohľad s účasťou Európskej centrálnej banky (ECB). Ten by mal vzniknúť do konca roka 2012.

2:0 pre Taliansko

Juh Európy je spokojný, Taliansko si nepripísalo len futbalové, ale aj samitové víťazstvo. Priamu pomoc pre banky z ESM načerpá ako prvé Španielsko, a to vo výške 100 miliárd eur. ESM tak bude znášať väčšie riziko, v niektorých (neželaných) prípadoch môže stratiť štatút preferovaného veriteľa.

Správa sa ihneď odrazila na dlhopisových trhoch. Prudko nahor vyskočila výnosnosť nemeckých dlhopisov, naopak, zmiernilo sa napätie pri španielskych a talianskych bondoch. Zisky si pripisuje euro i európske akciové trhy.

Francúzsky prezident, Francois Hollande, hodnotí eurosamit pozitívne: „Zhodli sme sa v troch oblastiach, ktoré boli pre nás dôležité: Rast, krátkodobé opatrenia a dlhodobá vízia pre celok.“ Samit tiež schválil 120 miliardový balíček na podporu ekonomického rastu v EÚ. Ako dodala Merkelová, stimul je dôležitý najmä pre zníženie nezamestnanosti mladých.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre