Finančné trhy sa vytešujú: Akcie si pripisujú výrazné zisky!

Rozhodnutie predstaviteľov eurozóny prijať stimulačný balíček na podporu hospodárskeho rastu,  zobrali finančné trhy veľmi pozitívne. Európska mena sa vyšplhala na 1,2628 dolárov, čo je nárast o 1,5 centa. Nezaostávajú ani komoditné trhy, kde si na hodnote pridáva ropa i meď.

Stimulačný balíček na podporu hospodárskeho rastu a tvorbu nových pracovných miest – Pakt rastu, bol z väčšej časti prijatý už včera. Jeho konečné schválenie pribrzdilo Taliansko a Španielsko. Pakt rastu by sa mal v kruhu 17-tich predstaviteľov eurozóny schváliť pravdepodobne dnes.

Mohutné zisky si pripisujú aj akciové trhy – k 10:30 rastie nemecký akciový index DAX o 2,47 %, parížsky CAC 40 si pripisuje +2,36 %. O viac než 3 percentá rastie španielsky akciový barometer IBEX 35. Japonský index Nikkei225 vzrástol o 1,50 %. 50 %.

Zmiernilo sa i napätie na dlhopisových trhoch, keď výnosnosť 10-ročných dlhopisov Španielska poklesla na 6,717 %. Klesá aj výnosnosť talianskych bondov, a to o 23 bázických bodov na 6,936 %. Investori sú pozitívne naladení, pretože tu vidia možnosti zmiernenia problémov Španielska a Talianska. Naopak, zvýšila sa výnosnosť „bezpečných dlhopisov“, a to vládnych dlhopisov Nemecka, Holandska i Fínska.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre