Ďalší šok: Tentokrát z Nemecka

Indikátor Centra pre hospodársky výskum (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung –ZEW) , zohľadňujúci ekonomické očakávania Nemecka pre nasledujúcich 6 mesiacov, klesol v júni o 27,7 bodov. Jeho hodnota tak činí mínus 16,9 bodov. Ako oznámil ZEW v utorok v Mannheime, ide o najsilnejší pokles od októbra 1998. Ekonómovia oslovení  agentúrou Reuters počítali s poklesom len o 4 body.

Pozor na prílišný optimizmus!

Ako Centrum ZEW tvrdí, za tento dramatický pokles môže zhoršená situácia v Španielsku a v Grécku. Prieskum bol z veľkej časti tvorený pred nedeľňajšími voľbami v Grécku, kedy bola neistota určite väčšia ako teraz. „Experti varujú pred príliš optimistickým hodnotením nemeckého rastu pre tento rok”, tvrdí prezident ZEW – Wolfgang Franz. Sú tu totiž riziká výrazného spomalenia v krajinách, ktoré sú dôležitými obchodnými partnermi Nemecka. Ako ďalej tvrdí Franz, “hlasovanie gréckych voličov prinieslo krátky oddych, nič viac“.

Aktuálny prepad tohto indikátora je znepokojujúci. Aj Jürgen Michels zo spoločnosti Citigroup tvrdí: „Je to hrozný pokles“. Podľa neho je to impulz pre Európsku centrálnu banku, aby v júli pristúpila k zníženiu úrokových sadzieb.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre