Bezpečné Dánsko má švajčiarske problémy

Dánsko sa nachádza v rovnakej situácii ako Švajčiarsko. Prečo? Dôvodom je strach investorov o svoje peniaze. Rovnako ako švajčiarsky frank aj dánska koruna zaujala pozíciu bezpečného prístavu. Niet sa čo čudovať. Dánsko je na tom ekonomicky relatívne dobre, rozpočtový deficit je nízky. Aj verejný dlh je v porovnaní s priemerom eurozóny priam brilantný. V budúcom roku by mal dosiahnuť 42,1 % HDP, kým priemer eurozóny by v tom čase mal byť 92,6 %.

Výnosnosť 10-ročného dánskeho dlhopisu na sekundárnom trhu činí 1,18 %, čo je ešte menej než výnosnosť nemeckých bondov (1,413 %). Dnes sa 2-ročné dánske dlhopisy dostali dokonca do zápornej výnosnosti: „Je to prvýkrát, kedy sa výnos v štátnej aukcii dlhopisov dostal do záporu“, hovorí Ove Sten Jensen, šéf dánskej agentúry pre riadenie dlhu.

Sadzba na 0,45 %

Masívne prílevy zahraničného kapitálu spôsobujú zhodnotenie dánskej koruny. Niektorí investori počítajú s tým, že centrálna banka v Dánku bude musieť naviazať svoju menu na euro. Podľa pravidiel Európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM) z roku 1999 by sa mala koruna pohybovať v pásme +- 2,25 %.

Centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu 31. mája už druhýkrát za 8 dní, a to na rekordných 0,45 %. Napriek tomu musela proti silnej mene viackrát intervenovať. Táto inštitúcia dokonca hovorí o zápornom úroku. Ako uvádza šéf centrálnej banky v Dánsku – Nils Bernstein, „pokiaľ  bude záporná úroková sadzba nutná, sme pripravení ju zaviesť“.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre