Barroso opäť tlačí na zavedenie eurobondov

Blízky vzťah Európskej komisie k eurodlhopisom je už dlhší známy. Jej predseda, José Manuel Barroso si ich zavedenie opäť vyžaduje.

Požaduje, aby sa členské krajiny dohodli na podmienkach a časovom pláne prijatia tohto „možného“ nástroja pre riešenie krízy. Na adresu krajín, ktoré sú proti zavedeniu eurobondov posiela tieto slová: „Nie som si istý, či sa táto naliehavosť chápe vo všetkých väčších mestách“.

Zavedenie eurobondov sa prísne zamieta v Nemecku. Kancelárka Angela Merkelová je názoru, že spoločné ručenie bez spoločnej kontroly štátnych financií nie je možné. Aj ex-šéf banky Deutsche Bank – Josef Ackermann sa nedávno vyjadril, že zavedenie spoločných dlhopisov by dlžníkov vymanilo z tlaku, takže by tieto krajiny neboli nútené zavádzať potrebné reformy.

Eurobondy sú okrem bankovej a fiškálnej únie ďalšou zo súčastí k posilneniu integrácie v eurozóne. „Potrebujeme serióznu diskusiu o združovaní štátneho dlhu vo forme spoločných dlhopisov“, hovorí Barroso.

Barroso tiež oznámil ďaľšie kroky pre stabilizáciu európskych bánk. Potrebné sú spoločné normy pre kapitálovú primeranosť bánk či bankový dohľad. Príslušné zákony môže eurokomisia predložiť už v jeseni.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre