Som proti eurodlhopisom, tvrdí Ackermann

Josef Ackermann, už bývalý šéf Deutsche Bank AG sa v rozhovore pre Bloomberg News vyjadril, že je proti zavedeniu tzv. eurobondov (spoločné európske dlhopisy).

Vidí to tak, že by eurobondy nútili Nemecko prevziať ťarchu finančných nákladov iných štátov. „Som proti eurodlhopisom“, vyjadril sa v rozhovore vo Washingtone. Ackermann tvrdí, že ak by sa eurobondy zaviedli hneď teraz, Nemecko by garantovalo až 27 % z celkového financovania.  Znamená to, že by sa iné krajiny vymanili z tlaku a neboli by nútené zavádzať potrebné reformy.

Zaviesť či nezaviesť eurobondy. Na túto tému sa už niekoľko týždňov búrlivo diskutuje. Francúzi sú za, avšak nemecká kancelárka Angela Merkelová  hovorí jasné NIE. Myšlienku eurobondov podporuje aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Čítaj viac:  OECD: Dlhová kríza ani zďaleka nekončí

Ako tvrdí Ackerman, eurobondy by nepodporili ani ľudia v Nemecku. Navyše sú tu ústavné limity, ktoré to nepovoľujú, dodáva.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre