OECD: Dlhová kríza ani zďaleka nekončí

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) upozorňuje na zhoršené ekonomické prostredie či neistý finančný systém v eurozóne. Uvádza tak v utorok zverejnenom polročnom hospodárskom výhľade. Aj keď sa už reformný proces v krízových krajinách začal, ekonomikám chýba rast. Podľa OECD tak dlhová kríza ani zďaleka neskončila a naďalej predstavuje najväčšie riziko pre globálne hospodárstvo.

Organizácia varuje, že hospodársky rast v silnejších krajinách nevykompenzuje slabú výkonnosť ekonomík krízových štátov. OECD uvádza, že zvýšenie platov či štrukturálne reformy v krajinách ako je Nemecko by prispelo k ozdraveniu eurozóny. Ako uvádza správa, špirálu chorľavého rastu by dokázali zastaviť spoločné európske dlhopisy. Tento názor organizácie je v priamom rozpore s Nemeckom, ktoré dlhodobo eurobondy odmieta. Podľa OECD by spoločné dlhopisy pomohli zlepšiť úverové podmienky eurokrajín či podporiť kapitalizáciu bankového sektora.

Pri USA organizácii „nevoňajú“ plánované fiškálne škrty pre rok 2013. OECD si myslí, že príliš veľa škrtov a úspor môže ohroziť hospodársky rast.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre