Opraty svetovej ekonomiky má v rukách Čína

Najnovšie čísla OECD naznačujú, že Čína bude ako jediný región v najbližších mesiacoch rásť. V USA hrozí naopak recesia. Významný rast neočakávame ani v Európe. Kľúče od globálneho ekonomického rastu tak drží v rukách Čína.

Parížske ústredie OECD zverejnilo nové ekonomické údaje, ktoré hovoria o začínajúcom oživení v Číne, čiastočnom raste v eurozóne a Veľkej Británii. Naopak Spojené štáty nebezpečne lavírujú na okraji začínajúcej recesie.

Pri analýzach sa často používa tzv. kompozitný predstihový indikátor hospodárskeho cyklu (CLI), ktorý vydáva OECD. Naznačuje nám, ktorým smerom sa bude vyvíjať ekonomika. Ukazovateľ je určený na predvídanie obratu v hospodárstve v predstihu šiestich až deviatich mesiacov.

OECD aktualizovala minulý týždeň svoje údaje za marec. Indikátor CLI hovorí jasnou rečou: Čína drží opraty svetovej ekonomiky a zdá sa, že ako jediná sa odrazila od dna smerom k pozitívnym číslam. Zásluhu na tom majú najmä masívne tohtoročné úverové stimuly, ktoré dosiali úroveň až deviatich percent HDP. Všetky ostatné veľké ekonomiky budú v najbližších štvrťrokoch čeliť spomaleniu hospodárstva a rásť pod úrovňou trendu.

V eurozóne sa predstihový indikátor CLI vracia na úroveň z roku 2013, resp. v Spojenom kráľovstve na úroveň roku 2012. Každopádne najviac znepokojujúce údaje prichádzajú zo Spojených štátov amerických. Podľa najnovších údajov predstihový indikátor CLI klesol na najnižšiu úroveň od jesene 2009. Medziročná zmena je záporná.

Americké CLI sa v súčasnosti nachádza na úrovni, ktorá ide zvyčajne ruka v ruke s rizikom recesie. To len potvrdzuje naše obavy, že súčasný hospodársky cyklus je na celosvetovej úrovni veľmi krehký a v roku 2019 máme len malý priestor na chyby v politike. Všetko bude závisieť na schopnosti Číny v nasledujúcich mesiacoch posilniť svoje hospodárstvo.

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre