Strašiak je známy, akcie čakajú!

Hoci je Grécko pre svetovú ekonomiku bezvýznamné, už niekoľko týždňov ponára finančné trhy po celom svete. Máj 2012 bol pre investorov jeden z najhorších mesiacov za posledné roky. Hlavný index z Wall Street zakončil máj so stratou 6,2 %, nemecký index DAX stratil až 7 %.

Akcie nervózne vyčkávajú na 17. jún, kedy sú v Grécku na programe nové voľby. Ak sa strane radikálnej ľavice Syriza podarí utvoriť vládu, Grécko zrejme opustí úsporný program, ktorý je podmienkou pre poskytnutie finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov.

Ak sa naplní tragický scenár, v ktorom Grécko opustí euro, analytici Societe Generale počítajú s masívnymi stratami. Finančnú medzeru pri Španielsku odhadujú na 280 miliárd eur a pri Taliansku až na 400 miliárd eur.

Akcie nie, dlhopisy áno!

Investori vyberajú prostriedky z rizikových aktív a vkladajú ich najmä do dlhopisov Nemecka a USA. Pri 2-ročných nemeckých dlhopisoch sa výnosnosť prepadla do záporných čísiel. Výnosnosť 10-ročných dlhopisov dosiahla rekordné dno 1,125 %. Ako prognózuje nemecká Commerzbank, výnosnosť vládnych dlhopisov sa bude v súčasnosti pohybovať okolo svojich miním.

Budúci týždeň je na programe v USA predstihový indikátor index ISM pre sektor služieb. Analytici predpokladajú, že jeho májová hodnota zostane nad úrovňou 50 b., ktorá je predelom recesie a rastu.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre